Sos cumberland
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • żurawina świeża lub mrożona (może być dżem żurawinowy) - 50 gramów
  • czerwone wino - 300 mililitrów
  • sok pomarańczowy - 200 gramów
  • Goździki z Indonezji Knorr - 2 sztuki
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • laska cynamonu - 1 sztuka
  • Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Połącz żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym.
  2. Żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, otartą skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon. Wszystko razem gotuj około 10 minut.
  3. Sos doskonale nadaje się do białych mięs, również dobrze komponuje się z pieczona kaczką.