Sos demi-glace
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka lub schab - 0.5 kilogramów
  • Zasmażka błyskawiczna ciemna Knorr
  • cebula - 4 sztuki
  • marchew - 4 sztuki
  • por - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 5 sztuk
  • seler - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • woda - 1 litr
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 5 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 ziaren
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 ziaren
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 3 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i czosnek pokrój w grubą kostkę.
  2. Mięso przypraw pieprzem, majerankiem i natrzyj czosnkiem. Mięso dość mocno podsmaż na patelni. Dodaj warzywa. Całość chwilę podsmażaj.
  3. Mięso wraz z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia mięsa zależy od rodzaju oraz wielkości mięsa.
  4. Gdy mięso już jest upieczone, wyciągnij je z pieca, a powstały sos wraz w warzywami przelej do garnka. Do wywaru dodaj ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz oraz koncentrat pomidorowy. Dolej ok. 1 litr zimnej wody.
  5. Całość duś chwilę, a następnie dodaj zasmażkę. Gotowy sos przelej przez sitko, aby oddzielić go od warzyw.