| |||||||||
| Składniki | ||
| sos sojowy ciemny | 4 łyżki | |
| Fix Do potraw chińskich Knorr | 1 opakowanie | |
| czosnek granulowany | 1 łyżeczka | |
| krem orzechowy | 2 łyżki | |
| ocet | 2 łyżeczki | |
| olej sezamowy | 2 łyżeczki | |
| śliwki suszone | 100 gramów | |
| chili mielone | 1 łyżka | |
| woda | 400 mililitrów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Śliwki posiekaj. Następnie zalej 400 mililitrami wody i gotuj około 15 minut. Następnie odstaw sos do ostygnięcia. |
| Krok 2 |
| Do wody ze śliwkami wsyp Fix Knorr. Ponownie zagotuj, aż sos zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. |
| Krok 3 |
| Do sosu dodaj czosnek granulowany, suszone chilli, sos sojowy, ocet, krem orzechowy oraz olej sezamowy. Całość dokładnie zmiksuj. Sos podawaj do mięs i warzyw lub używaj jako przyprawy. |
| Autor: przepisy.pl |