Sos koperkowy
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szalotka - 1 sztuka
  • olej roślinny do smażenia - 2 łyżki
  • mleko 3,2% - 200 mililitrów
  • koper drobno pokrojony - 0.25 pęczków
  • masło - 2 łyżki
  • pieprz biały - 1 szczypta
  • Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni , na której przygotowywane było mięso na rozgrzanym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj do niej mleko.
  2. Dodaj esencję, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła.
  3. Wszystko razem gotuj aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj masło i koperek . Sos energicznie wymieszaj, tak aby otrzymać gładką emulsję. Sos dopraw szczyptą białego pieprzu do smaku.