Sos maltański

Składniki:

  • pomarańcze - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • miód - 1 łyżka
  • galaretki porzeczkowej - 1 łyżka
  • wina czerwonego półsłodkiego lub porto - 1 szklanka
  • świeży imbir - 1 łyżka
  • świeżo starty chrzan

Sposób przygotowania:

  1. Na początek owocu dobrze umyć i zetrzeć z nich skórkę.
  2. Potem z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok.
  3. Następnie do garnka wlać miód, imbir, sok z owoców, wino (lub porto) oraz dodać galaretkę i sól do smaku. Wszystko powinno być bardzo dokładnie wymieszane. Doprowadzić do zagotowani, a potem odstawić aby ostygło.
  4. Gdy sos ostygnie dodać do niego stary chrzan (można zastąpić go chrzanem ze słoika ponieważ jest już doprawiony), porządnie i dokładnie wymieszać, stworzyć jednolitą masę i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  5. Na koniec sos doprawić jeszcze miodem, sokiem z cytryny i solą do smaku.