Sos oliwkowy
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • śmietana - 0.5 szklanek
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • białe wino - 0.5 szklanek
  • oliwki - 10 sztuk
  • posiekany szczypiorek
  • Majonez Hellmann's Babuni - 3 łyżki
  • kapary - 2 dekagramy
  • sok z cytryny
  • karczochy

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wino z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, następnie wystudź.
  2. Pokrój karczochy i oliwki w plasterki. Wymieszaj majonez z śmietaną, dodaj pokrojone w plasterki oliwki i karczochy.
  3. Opłucz kapary z zalewy. Do sosu wlej wino, wsyp szczypiorek i umyte kapary. Dopraw do smaku. Wymieszaj.
  4. Dodaj sok z cytryny. Sos oliwkowy podawaj do jaj, ryb i warzyw.