Sos paprykowy 3
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Bulion cielęcy Knorr
  • czerwona papryka - 20 dekagramów
  • cebula - 10 dekagramów
  • koncentrat pomidorowy - 4 dekagramy
  • tłuszcz
  • papryka mielona
  • czosnek
  • woda - 1.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wywar z 1,5 szklanki wody i kostki Bulionu cielęcego Knorr.
  2. Pokrój paprykę w mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kawałki. Paprykę, rozdrobnioną cebulę oraz czosnek, skrop oliwą i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa lekko się zarumienią.
  3. Warzywa po upieczeniu dodaj do wywaru.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę mieloną i gotuj, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Sos zmiksuj i przetrzyj. Sos paprykowy podawaj do ryżu, kasz, ryb, warzyw, makaronu.