Sos pieczarkowy
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • duża cebula - 1 sztuka
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • pieczarki - 15 dekagramów
  • śmietana 18% - 0.5 szklanek
  • mąka - 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • woda-wrzątek - 2 szklanki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno cebulę, pieczarki pokrój w cienkie plastry. Następnie rozpuść masło w garnku, dodaj przygotowane warzywa i podsmaż je przez 5 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  2. Rozpuść Bulion grzybowy Knorr w 2 szklankach wrzątku i dodaj do cebuli oraz pieczarek.
  3. Rozmieszaj dokładnie mąkę ze śmietanką, po czym wlej ostrożnie do gotującego się bulionu. Gotuj, ciągle mieszając, przez 1 minutę.
  4. Na koniec dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i dopraw go pieprzem do smaku.