Sos rubinowy

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 2 szklanki
  • pieprz
  • sól
  • rodzynki - 50 gramów
  • miód - 2 łyżki
  • sok z cytryny
  • buraki - 500 gramów
  • wytrawne wino - 0.5 szklanek
  • rzodkiewki - 6 sztuk
  • skórka z cytryny
  • jabłka winne - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki i jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Włóż do rondla, dodaj rodzynki, miód, skórkę i sok z cytryny oraz bulion Knorr.
  3. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 40 minut.
  4. Lekko przestudź, zmiksuj, przetrzyj przez sito i dopraw. Gotuj.
  5. Rzodkiewki zetrzyj na tarce, dodaj do sosu. Wlej wino i wymieszaj.