Sos sałatkowy Grecki

Składniki:

  • makaron, np. penne - 400 gramów
  • Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie
  • zielony ogórek - 1 sztuka
  • mały słoik marynowanej dyni
  • ser feta - 100 gramów
  • jogurt naturalny - 3 szklanki
  • sok z 1/3 cytryny
  • sok jabłkowy - 1 łyżka
  • ziarna sezamu - 1 łyżka
  • oliwki - 3 sztuki
  • posiekana mięta - 1 łyżka
  • szczypiorek - 2 gałązki

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka i dynię pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj z serem feta, miętą oraz makaronem (ugotowanym al dente).
  2. Wymieszaj jogurt z Sosem sałatkowym Greckim Knorr, sokiem z 1/3 cytryny i sokiem jabłkowym.
  3. Połącz sos ze składnikami sałatki oraz częścią sezamu, po czym odstaw na 5-10 minut.
  4. Udekoruj gotową sałatkę gałązką szczypiorku, listkami świeżej mięty, ziarnami sezamu i oliwkami.