Sos selerowy

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 2 szklanki
  • cebula - 150 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • rozmaryn - 1 łyżeczka
  • sól
  • seler naciowy - 1 sztuka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • śmietanka - 1 szklanka
  • białe wytrawne wino - 3 łyżki
  • orzechy włoskie siekane - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
  2. Seler pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, wymieszaj.
  3. Skrop winem, przykryj i duś kilka minut.
  4. Dodaj liście laurowe. Czosnek posiekaj i gotuj 2 minuty.
  5. Dodaj zioła, sos sojowy, orzechy i bułkę tartą, ciągle mieszaj i dodaj bulion Knorr. Gotuj na małym ogniu.
  6. Następnie usuń liście laurowe i zmiksuj , dopraw. Wlej śmietankę i podgrzej.