Sos serowy do makaronu
  • 15 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ser tarty gruyere - 100 gramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • cebula biała - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 150 mililitrów
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • woda - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W niewielkim garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.
  2. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj chwilę. Następnie wlej szklankę wody, dodaj Bulionetkę drobiową Knorr, śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut na małym ogniu.
  3. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, dodaj ser i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba.