Sos serowy do nachos na ciepło

27


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
starty ser cheddar100 gramów
serek topiony1 sztuka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr0.5 łyżeczek
jalapeno krążki w zalewie1 łyżka
cebula posiekana w kostkę1 sztuka
mąka pszenna3 łyżki
mleko1 szklanka
margaryna3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kosteczkę. Do rondelka wrzuć margarynę i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz się roztopi, dodaj cebulę i podsmażaj, często mieszając.
Krok 2
Gdy cebula się zeszkli, dodaj łyżkę mąki, energicznie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej mleko i często mieszając, doprowadź do wrzenia. Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejsz ogień.
Krok 3
Do gotujących się składników wsyp starty cheddar, serek topiony oraz krążki jalapeno. Wszystko podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia serów. Na koniec całość dopraw do smaku przyprawą Knorr. Gotowy sos serowy z jalapeno przelej do miseczek i podawaj natychmiast po przygotowaniu w towarzystwie nachosów lub innych chrupiących przekąsek typu snack.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl