Przygotowanie |
Krok 1 |
Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kosteczkę. Do rondelka wrzuć margarynę i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz się roztopi, dodaj cebulę i podsmażaj, często mieszając. |
Krok 2 |
Gdy cebula się zeszkli, dodaj łyżkę mąki, energicznie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej mleko i często mieszając, doprowadź do wrzenia. Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejsz ogień. |
Krok 3 |
Do gotujących się składników wsyp starty cheddar, serek topiony oraz krążki jalapeno. Wszystko podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia serów. Na koniec całość dopraw do smaku przyprawą Knorr. Gotowy sos serowy z jalapeno przelej do miseczek i podawaj natychmiast po przygotowaniu w towarzystwie nachosów lub innych chrupiących przekąsek typu snack. |