Sos śliwkowy z powideł
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Majonez Hellmann's Babuni - 30 dekagramów
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr
  • powidła śliwkowe - 0.66 szklanek
  • wytrawne czerwone wino - 3 łyżki
  • tarty chrzan - 5 dekagramów
  • suszone śliwki - 20 gramów
  • woda - 50 mililitrów
  • natka pietruszki (posiekana)

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój suszone śliwki w paski.
  2. Połącz śliwki i powidła z winem i duś kilka minut.
  3. Dodaj wodę, sos Knorr i duś jeszcze chwilę, do momentu, w którym sos zgęstnieje.
  4. Po wystudzeniu wymieszaj z majonezem, chrzanem i natką pietruszki. Sos śliwkowy podawaj do mięs, jaj, ryb.