Sos szparagowy
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • zielone szparagi - 400 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • migdały posiekane - 100 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 2 szklanki
  • cytryna - 1 sztuka
  • białe wytrawne wino - 3 łyżki
  • cukier - 1 szczypta
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • pieprz cayenne - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Bulion Knorr zagotuj z cukrem, pieprzem, papryką mieloną, masłem i sokiem z cytryny.
  2. Wrzuć szparagi i gotuj około 15 minut. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Przestudź, zmiksuj, przetrzyj przez sito, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, migdały, pieprz Cayenne, wlej wino i zmiksuj na gładką jednolitą masę.