Sos z papryki i pomidorów

Składniki:

  • pomidory
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • czerwona papryka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • tłuczone orzechy włoskie
  • oliwa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Gorący sos włóż do słoików, posyp orzechami i zalej łyżką oleju. Pasteryzuj przez ok. 20 minut.
  2. Pomidory umyj i pokrój w cząstki. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Rozgotuj je razem, podlewając kilkoma łyżkami wody.
  4. Następnie przetrzyj je przez sito. Masę gotuj przez ok. 20 minut - do momentu, gdy zgęstnieje.
  5. Umyte strąki papryki opiecz w piekarniku, oczyść z pestek, zmiksuj i wymieszaj z pomidorami.
  6. Czosnek rozetrzyj z solą, dodaj olej, pieprz i wymieszaj.
  7. Sos dopraw Delikatem Knorr.