Sos z szynki wieprzowej

Składniki:

  • szynka wieprzowa surowa - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • oliwa - 20 gramów
  • papryka - 1 łyżeczka
  • pieprz - 2 szczypty
  • woda - 100 gramów
  • mąka - 1 łyżka
  • słodka śmietanka 10 % - 30 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka
  • Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do mięsa i papryką. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć.
  2. Dodać posiekaną cebulkę i sprasowany czosnek - zeszklić podlewając odrobiną wody. Doprawić pieprzem.
  3. Przełożyć mięso do szybkowaru, dodać wodę, bulion - gotować 10min. od puszczenia pary. (jeśli nie mamy szybkowaru, należy dusić pod przykryciem do czasu aż mięso zmięknie) Mąkę rozrobić z odrobiną wody i śmietanką - wlać do sosu, zagotować. Smacznego!