Sos z tuńczyka do makaronu

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 120 gramów
  • masło - 15 gramów
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • parmezan starty - 30 gramów
  • śmietana kremówka - 150 mililitrów
  • wytrawne wino białe - 4 łyżki
  • groszek konserwowy - 1 opakowanie
  • ser żółty starty - 120 gramów
  • natka pietruszki posiekana - 3 łyżki
  • tuńczyk w sosie własnym - 2 opakowania
  • sos biały - 600 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj. Pieczarki pokrój w plastry.
  2. Masło roztop, podsmaż cebulę. Dodaj czosnek i pieczarki i usmaż.
  3. Dorzuć tuńczyka, groszek i ser żółty. Chwilę podsmaż.
  4. Wlej wino, biały sos, śmietanę i pietruszkę. Posyp parmezanem.