Sos żurkowy
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • woda - 1 szklanka
  • słodka śmietanka 18% - 1 szklanka
  • masło - 2 łyżki
  • natka pietruszki do dekoracji gałązka - 1 sztuka
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr - 2 łyżeczki
  • Żurek szlachetny z chrzanem Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać proszek zupy z zimną wodą i wlać do małego garnuszka. Wrzucić masło i wlać śmietankę. Podgrzać na bardzo małym gazie do zagotowania i dalej gotować ok. 10 minut. Mieszać w trakcie gotowania bo część wody odparuje. Dodać białą zasmażkę.
  2. Jest to bardzo prosty sos do jajek na twardo, kiełbasy ( parówek ) na gorąco. Podajemy z ziemniakami puree posypany natką pietruszki.
  3. Można wzmocnić jego smak dodając łyżeczkę tartego chrzanu.