Spagetti z mięsem wieprzowym z karkówki
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek extra virgin - 2 łyżki
  • mięso wieprzowe z karkówki - 50 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • pomidory z puszki bez skóry krojone Vertus - 2 opakowania
  • starty żółty ser - 25 dekagramów
  • makaron spaghetti Lubella - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Wrzucić całość na rozgrzaną patelnie i mieszać około trzech minut drewnianą łyżką.
  2. Na patelnię dodać całe mięso i smażyć do uzyskania brązowego koloru (ok. 8-10 minut)
  3. Gdy mięso będzie gotowe dodać pomidory i wszystko wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku.
  4. Całość posypać Fix Spaghetti Napoli knorr i dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Co jakiś czas można zamieszać.
  5. W międzyczasie ugotować makaron spaghetti Lubella, gdy będzie gotowy odcedzić.
  6. Po skończonym duszeniu i lekkim ostudzeniu sosu dodać starty ser i wymieszać.
  7. Gotowy makaron przełożyć do miski żaroodpornej, polać przyrządzonym sosem i dokładnie całość wymieszać.
  8. Wierzch posypać startym serem lub ułożyć plasterki. Piekarnik nagrzać do 180° C. Danie wstawić do środka i piec 20-25 minut do stopienia sera. Życzę smacznego :)