Spaghetti aglio olio

4


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
makaron spaghetti300 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr2 sztuki
strąki ostrej papryki chilli – pokrojonej razem z pestkami w drobną kostkę2 sztuki
Natka pietruszki posiekanej100 gramów
Cała główka czosnku obrana i pokrojona w plastry1 sztuka
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia100 gramów
starty parmezan150 gramów
woda2 litry
Przygotowanie
Krok 1
W garnku o szerokim dnie zagotuj dwa litry wody, dodaj do niej dwie kostki Knorr. Dodaj makaron i gotuj go około 8 minut mieszając, co jakiś czas – makaron powinien być delikatnie twardawy, ale nie powinien się łamać.
Krok 2
W dużej patelni rozgrzej oliwę dodaj do niej czosnek i ostrą paprykę, smaż, aż czosnek zrobi się złoty. Dodaj wtedy posiekaną natkę oraz makaron, do pasty dodaj również kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.
Krok 3
Całość pomieszaj dokładnie, rozłóż na talerze, obficie posyp parmezanem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl