Spaghetti alla carbonara
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron spaghetti - 500 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • starty parmezan - 100 gramów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • Chudy boczek pokrojony w kostkę - 150 gramów
  • żółtka - 6 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź i skrop oliwą.
  2. Na patelni podsmaż boczek do uzyskania kruchości.
  3. W misce wymieszaj rozbełtane żółtka ze śmietaną i startym serem.
  4. Odcedzony makaron przełóż na patelnię z boczkiem. Wlej łyżkę wody po gotowaniu. Dobrze podgrzej potrawę.
  5. Wlej mieszaninę śmietany z jajkami i energicznie mieszaj makaron.
  6. Podgrzej, aż sos zgęstnieje. Uważaj, ponieważ sos nie może się zagotować. Makaron dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem i natychmiast podawaj.