Spaghetti „bolońskie” dla wegetarian
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza gryczana ugotowana - 1 szklanka
  • pieczarki średnie - 6 sztuk
  • cebula średnia - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • kukurydza bonduelle mała puszka - 1 sztuka
  • ser żółty - 10 dekagramów
  • masło klarowane - 2 łyżki
  • trójkolorowy makaron do spaghetti - 1 opakowanie
  • oregano - 1 sztuka
  • oliwa - 1 łyżka
  • pieprz - 1 sztuka
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki obieramy ze skórki. Kroimy na 4-5 kawałków, a następnie na cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na rumiano na łyżce masła. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Cukinię kroimy na pół, wydrążamy miękki miąższ i każdą połówkę dzielimy na 2 części, a następnie kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy pozostałe masło i przesmażamy ma nim przez 2-3 minuty ugotowaną kaszę.
  3. Dodajemy posiekaną cukinię i smażymy 5 minut, po czym dorzucamy pieczarki. Wlewamy fix do spaghetti, przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Doprawiamy do smaku pieprzem.
  5. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem łyżki oliwy, odcedzamy. Gorący nakładamy na talerz. Polewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem