Spaghetti po florencku
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mrożony szpinak - 100 gramów
  • makaron spaghetti - 200 gramów
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 250 mililitrów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana - 100 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • olej - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź szpinak w garnku lub w kuchence mikrofalowej.
  2. Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości wrzącej i posolonej wody. Następnie zahartuj zimną wodą na durszlaku.
  3. Obierz cebulę oraz czosnek, pokrój je w drobną kostkę. Podduś na gorącym oleju na patelni.
  4. Dodaj szpinak i 50 ml śmietany. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku, po czym zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
  5. Wlej na patelnię 250 ml zimnej wody i resztę śmietany. Wsyp zawartość torebki Fix Spaghetti Napoli Knorr, dokładnie wymieszaj i zagotuj, nieustannie mieszając.
  6. Połącz spaghetti z sosem oraz szpinakiem, wymieszaj i podawaj.