Spaghetti po hiszpańsku

Składniki:

  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • olej - 3 łyżki
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • oregano - 0.5 łyżeczek
  • rodzynki - 30 gramów
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • makaron - 330 gramów
  • migdały - 20 gramów
  • skórka z cytryny - 1 łyżka
  • fileciki helskie - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz, obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
  3. Czosnek podsmaż na oleju i wyjmij.
  4. Filety posiekaj i wraz z pomidorami wrzuć na oliwę czosnkową. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Liść laurowy rozkrusz, wymieszaj z natką i oregano, dodaj do sosu i smaż przez 10 minut.
  6. Rodzynki osącz, dodaj je do sosu razem z migdałami i wymieszaj.
  7. Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu, odcedź, wyłóż na półmisek i polej sosem. Posyp skórką z cytryny.