Spaghetti Toscana w paprykach
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • Sos spaghetti toscana Knorr - 1 opakowanie
  • mięso mielone - 20 dekagramów
  • suchy makaron spaghetti - 20 dekagramów
  • olej z pestek winogron - 3 łyżki
  • posiekana świeża bazylia - 2 łyżki
  • duża czerwona papryka - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano rozdrobnione mięso. Zalać mięso 1/2 szklanki wody i dusić 30 minut na małym gazie. Wlać słoik sosu Spaghetti Toscana i dusić jeszcze 10 minut.
  2. Jednocześnie ugotować w osolonej wodzie al dente cienki makaron spaghetti. Odcedzić. Do makaronu wlać sos, wymieszać i zostawić aż makaron wchłonie sos.
  3. Z papryk ściąć górę i usunąć pestki. Napełnić je makaronem z sosem. Ułożyć w garnku do gotowania na parze lub w parowarze i gotować 15 minut od zawrzenia wody w dolnym pojemniku.
  4. Od razu podpowiadam, że w zasadzie tą potrawę robię kiedy zostanie mi spaghetti z sosem (zawsze ugotuje mi się za dużo). Albo gdy mają przyjść goście. Ma tę zaletę, że można ją przygotowywać etapami: zrobić sos, ugotować makaron, napełnić papryki i dopiero w ostatnim momencie ugotować. Można też ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.