Spaghetti z anchois i kaparami
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron spaghetti - 500 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • filety anchois w oliwie (odcedzone) - 8 sztuk
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżka
  • kapary z zalewy - 2 łyżki
  • starty ser pecorino romano (lub inny ostry) - 60 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj w dużym garnku wodę z kostką Knorr i ugotuj makaron al dente – zostaw około 3 łyżek bulionu z gotowania makaronu.
  2. Zmiażdż delikatnie czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i smaż na złoty kolor, po czym wyjmij ząbki.
  3. Dodaj do oliwy anchois, rozgnieć i duś do momentu, aż się rozpadną.
  4. Oregano rozetrzyj w rękach, wsyp na patelnię. Posiekaj kapary.
  5. Dodaj kapary i pieprz.
  6. Na patelnię wrzuć makaron i wlej bulion z gotowania makaronu, gotuj całość przez minutę.
  7. Posyp serem, wymieszaj i podawaj.