Spaghetti z aromatycznymi klopsikami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 300 gramów
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 350 mililitrów
  • spaghetti - 300 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka pszenna - 1 sztuka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • ser żółty - 50 gramów
  • parmezan starty - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • oliwa - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty pokrój w drobną kostkę, a bazylię w cienkie paski.
  2. Mięso wymieszaj z jajkiem oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Dopraw do smaku. Dodaj ser żółty, bazylię i wyrób dokładnie.
  3. Z mięsnej masy uformuj niewielkie klopsiki. Oprósz je mąką i obsmaż na rozgrzanej oliwie.
  4. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w rondlu z 350 ml wody i zagotuj. Do sosu włóż ostrożnie mięsne kulki. Gotuj je na małym ogniu 12-15 minut.
  5. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź i wymieszaj z gotowym sosem. Nałóż na talerze, na wierzchu ułóż po kilka klopsików i posyp parmezanem oraz natką.