Spaghetti z bakłażanem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron tagliatelle - 200 gramów
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 gramów
  • bakłażan - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • pomidory pelatti z puszki - 400 gramów
  • Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 80 gramów
  • parmezan lub inny twardy ser - 100 gramów
  • świeży lubczyk - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.
  2. Bakłażana w całości upiecz w piekarniku, gdy będzie miękki obierz ze skóry i pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mielone mięso.
  4. Wszystko razem smaż aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj wtedy pomidory z puszki, około 200 ml wody i żeby danie było odpowiednio gęste i idealnie doprawione - fix Knorr. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj bakłażana i gotuj jeszcze około 5 minut. Tuż przed podaniem, do sosu dodaj posiekany lubczyk. Sos podawaj na makaronie, posypany z wierzchu obficie tartym parmezanem.