Spaghetti z liśćmi laurowymi i cynamonem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • spaghetti - 400 gramów
  • oliwa z pierwszego tłoczenia - 4 łyżki
  • biała cebula - 1 sztuka
  • pomidory - 500 gramów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 12 sztuk
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 0.25 łyżeczek
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • starty ser typu parmezan - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Sparz pomidory wrzątkiem, obierz je ze skórki posiekaj i odłóż.
  2. Drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj cebulę i zeszklij ją, nie rumieniąc.
  3. Dodaj posiekane pomidory bez skórki, liście laurowe i cynamon. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, pomidory się rozpadną, a cebula zmięknie. W razie potrzeby podlej całość odrobiną wody.
  4. W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj makaron, ugotuj go al dente, a następnie odcedź.
  5. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełóż do garnka, w którym się gotował, dodaj sos i dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast, posypawszy każdą porcję startym parmezanem.