Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • spaghetti - 400 gramów
  • filet z łososia lub łosoś wędzony na zimno - 300 gramów
  • pęczek koperku - 1 sztuka
  • żółtka - 4 sztuki
  • masło - 120 gramów
  • skórka starta z cytryny - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • białe wytrawne wino (najlepiej Chardonnay) - 4 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Łososia kroimy w niewielkie kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.
  2. W garnuszku za pomocą rózgi kuchennej mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem. Schłodzone masło kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku. Samo ubijanie trwa krótko, gdy krem stanie się puszysty i zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie - jest gotowy.
  3. W dużym garnku/misie łączymy makaron z kremem dodając łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. W tym czasie smaki się połączą a łosoś "dojdzie". Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy koperkiem.