Spirale z buraków z pomarańczami i miętą
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • buraki świeże - 2 sztuki
  • Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 sztuka
  • ser kozi - 50 gramów
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • świeża mięta - 0.5 pęczków
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • sok z pomarańczy - 3 łyżki
  • orzechy włoskie - 3 łyżki
  • rukola - 2 garść

Sposób przygotowania:

  1. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i sokiem z pomarańczy. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Schłodzony ser pokrój w talarki.
  2. Buraki obierz ze skóry a następnie używając specjalnej obieraczki pokrój je w spiralki. Następnie sparz je krótko we wrzącej wodzie i wystudź. Pomarańczę obierz i wykrój z niej tzw. segmenty.
  3. Buraczane spiralki ułóż dekoracyjnie na półmisku wyłożonej rukolą i polej przygotowanym sosem.
  4. Na buraczkach ułóż segmenty cytrusa, kawałki sera oraz listki mięty. Całość posyp prażonymi orzechami i podawaj.