Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą

27


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
duża papryka1 sztuka
zielone szparagi250 gramów
cukinia1 sztuka
sól1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
oliwa z oliwek50 mililitrów
pomidorki koktajlowe500 gramów
Sos sałatkowy włoski Knorr1 opakowanie
kromka twardego białego chleba3 sztuki
ząbek czosnku1 sztuka
mozzarella bufala125 gramów
garść zielonej sałaty1 sztuka
garść szpinaku1 sztuka
garść rukoli1 sztuka
garść bazylii1 sztuka
cytryna1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Umyj i osusz warzywa. Cukinię, zielone szparagi i paprykę pokrój na kawałki o podobnej wielkości od 2 do 3 cm. Warzywa rozłóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 2
Warzywa wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 12 minut. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i przestudź.
Krok 3
Pomidory przekrój na pół, porwij mozzarellę na mniejsze kawałki, chleb pokrój w grubą 1 cm kostkę, a czosnek rozetrzyj na miazgę. Połącz z kilkoma łyżkami oliwy i wymieszaj z pokrojonym pieczywem. Rozłóż na blasze i upiecz w piekarniku na złoty kolor.
Krok 4
W międzyczasie przygotuj aromatyczny sos sałatkowy. W tym celu w odpowiedniej miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny (trzy łyżki), trzy łyżki oliwy, łyżkę wody oraz Sos sałatkowy Knorr.
Krok 5
Upieczone warzywa, porwane liście bazylii, sałatę, pomidory i mozzarellę wymieszaj w sosie, nałóż do odpowiednich talerzy i posyp po wierzchu grzankami z chleba.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl