Śródziemnomorska sałatka z mozzarellą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • duża papryka - 1 sztuka
  • zielone szparagi - 250 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • pomidorki koktajlowe - 500 gramów
  • Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr - 1 opakowanie
  • kromka twardego białego chleba - 3 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mozzarella bufala - 125 gramów
  • garść zielonej sałaty - 1 sztuka
  • garść szpinaku - 1 sztuka
  • garść rukoli - 1 sztuka
  • garść bazylii - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz warzywa. Cukinię, zielone szparagi i paprykę pokrój na kawałki o podobnej wielkości od 2 do 3 cm. Warzywa rozłóż na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Warzywa wstaw do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 12 minut. Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i przestudź.
  3. Pomidory przekrój na pół, porwij mozzarellę na mniejsze kawałki, chleb pokrój w grubą 1 cm kostkę, a czosnek rozetrzyj na miazgę. Połącz z kilkoma łyżkami oliwy i wymieszaj z pokrojonym pieczywem. Rozłóż na blasze i upiecz w piekarniku na złoty kolor.
  4. W międzyczasie przygotuj aromatyczny sos sałatkowy. W tym celu w odpowiedniej miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny (trzy łyżki), trzy łyżki oliwy, łyżkę wody oraz Sos sałatkowy Knorr.
  5. Upieczone warzywa, porwane liście bazylii, sałatę, pomidory i mozzarellę wymieszaj w sosie, nałóż do odpowiednich talerzy i posyp po wierzchu grzankami z chleba.