Śródziemnomorskie ziemniaki z chili
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • Przyprawa do warzyw z grilla Knorr - 0.5 opakowań
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • cebula szalotka - 5 sztuk
  • oliwki czarne - 200 gramów
  • papryka chili czerwona - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • majonez - 3 łyżki
  • śmietana - 3 łyżki
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski szerokości 0,5 cm. Podobnie pokrój cukinię.
  2. Ziemniaki pokrój w cząstki (łódeczki), szalotkę i czosnek na pół, a chili posiekaj.
  3. W misce wymieszaj wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami. Dodaj chili, oliwki, oliwę oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.
  5. Przygotuj sos – połącz śmietanę z majonezem i sosem sałatkowym Knorr. Pieczone ziemniaki z warzywami podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z sosem.