Staropolska polewka piwna
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piwo - 4 szklanki
  • żółtka - 3 sztuki
  • cukier - 4 łyżki
  • ścisły ser biały - 250 gramów
  • Goździki z Indonezji Knorr - 4 sztuki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
  • śmietana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem do białości i ciągle ucierając, wlewaj stopniowo śmietanę.
  2. Postaw garnek z masą żółtkową na małym ogniu i wlej powoli piwo, ciągle mieszając.
  3. Następnie wrzuć cynamon, goździki i nadal podgrzewaj, do momentu kiedy zupa zgęstnieje.
  4. Ser pokrój w niewielką kostkę.
  5. Do każdej porcji zupy włóż po kilka kostek sera. Podawaj w kamionkowych miseczkach.