Przygotowanie |
Krok 1 |
W garnku rozgrzej Ramę. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż boczek. Gdy się dobrze wysmaży dodaj pokrojoną w kostkę jedną cebulę. Smaż do momentu aż się zeszkli. |
Krok 2 |
Następnie dodaj kaszę jaglaną, całość smaż chwilę po czym zalej 400 ml bulionu, dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Kasze doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na około 20 minut. Jeśli po tym czasie kasza będzie jeszcze twarda zamieszaj ją i pozostaw na kolejne 10 minut. |
Krok 3 |
Po wstawieniu kaszy do piekarnika zacznij smażyć steki. Mięso oprósz solą i pieprzem posmaruj delikatnie z wierzchu Ramą. Smaż na średnio rozgrzanej patelni grillowej około 7-8 minut przekręcając mięso co jakiś czas. Jeśli nie lubisz różowego mięsa w środku proces smażenia wydłuż o kolejne 5- 10 minut. |
Krok 4 |
W między czasie przygotuj sos. Na patelnie wlej pozostała część Ramy. Na gorącym tłuszczu zeszklij kolejną cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj posiekany ząbek czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Patelnie oprósz mąką. Wlej na nią śmietanę wymieszaną z bulionem. Dodaj pokruszone suszone grzyby. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 4 minuty co jakiś czas mieszając. Sos na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz roztartym majerankiem. |