Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym

12


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
steki z rostbefu, po około 200 g każdy4 sztuki
kasza jaglana200 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny150 mililitrów
boczek wędzony pokrojony w kostkę150 gramów
domowy rosół z kury (lub 1 kostka rosołowa Knorr drobiowa)0.5 litrów
cebula2 sztuki
grzyby suszone 50 gramów
śmietana 22%200 mililitrów
mąka1 łyżeczka
sól1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
Liść laurowy z Turcji Knorr3 listków
Ziele angielskie z Meksyku Knorr6 ziaren
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr0.5 łyżeczek
czosnek, ząbek1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
W garnku rozgrzej Ramę. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż boczek. Gdy się dobrze wysmaży dodaj pokrojoną w kostkę jedną cebulę. Smaż do momentu aż się zeszkli.
Krok 2
Następnie dodaj kaszę jaglaną, całość smaż chwilę po czym zalej 400 ml bulionu, dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Kasze doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na około 20 minut. Jeśli po tym czasie kasza będzie jeszcze twarda zamieszaj ją i pozostaw na kolejne 10 minut.
Krok 3
Po wstawieniu kaszy do piekarnika zacznij smażyć steki. Mięso oprósz solą i pieprzem posmaruj delikatnie z wierzchu Ramą. Smaż na średnio rozgrzanej patelni grillowej około 7-8 minut przekręcając mięso co jakiś czas. Jeśli nie lubisz różowego mięsa w środku proces smażenia wydłuż o kolejne 5- 10 minut.
Krok 4
W między czasie przygotuj sos. Na patelnie wlej pozostała część Ramy. Na gorącym tłuszczu zeszklij kolejną cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj posiekany ząbek czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Patelnie oprósz mąką. Wlej na nią śmietanę wymieszaną z bulionem. Dodaj pokruszone suszone grzyby. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 4 minuty co jakiś czas mieszając. Sos na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz roztartym majerankiem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl