stefanka
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 160 minut
  • 20 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kremówka - 500 mililitrów
  • gorzka czekolada - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić z cukrem na sztywno. Następnie wolno mieszając dodawać po jednym żółtku, potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać rozpuszczoną Kasię. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
  2. Ciasto upiec na płaskiej blasze, osobno jasne i osobno ciemne.
  3. Upieczone ciasto pokroić tak, by uzyskać 6 prostokątów.
  4. Śmietanę kremówkę ubić (odłożyć 3 łyżki śmietany).
  5. Ubitą kremówką przekładać ciasta w dowolnej kolejności jasne i ciemne ciasto.
  6. Czekoladę z pozostałą kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto na wierzchu i po bokach.