Stek pieprzowy
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 700 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 3 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 5 łyżek
  • świeży rozmaryn gałązka - 1 sztuka
  • musztarda - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa do smażenia - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon, opłucz i podziel na 4 porcje - steki.
  2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę, musztardę oraz posiekany czosnek i rozmaryn.
  3. Zanurz w marynacie steki. Miseczkę przykryj folią i wstaw na 1 godzinę do lodówki, aby mięso zamarynowało się.
  4. Po tym czasie wyjmij mięso, obetrzyj z nadmiaru marynaty i obtocz dolną i górną stronę każdego ze steków w pokruszonym pieprzu. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż wszystkie steki z obu stron. Następnie przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Dopiekaj kilka minut, w zależności od stopnia wysmażenia, jaki lubisz – krwisty, półkrwisty lub wysmażony. Podawaj z risotto lub puree i sosem, na przykład z sosem do pieczeni z cebulką Knorr.