Stek T-bone
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • steki T-bon - 4 sztuki
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • papryczka ostra - 0.5 sztuk
  • imbir - 20 gramów
  • świeża bazylia - 0.5 pęczków
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • biała cebula - 2 sztuki
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Połącz starty czosnek, imbir, posiekaną ostrą paprykę, liście bazylii, świeżo mielony pieprz oraz Przyprawę do wieprzowiny. Zmiksuj w moździerzu wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
  2. Zamarynuj steki w otrzymanej marynacie i pozostaw na noc.
  3. Rozgrzej patelnię i smaż steki przez ok. 10 minut, przewracając je od czasu do czasu. Stek będzie średnio krwisty.
  4. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka z cukrem i szczyptą soli. Poczekaj, aż się skarmelizuje.
  5. Steki podawaj udekorowane karmelizowaną cebulą. Doskonale smakują z ziemniaczanym puree i np. marchewką.