Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 700 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa - 4 łyżki
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • śmietana kremowa - 2 łyżki
  • szalotka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Pieprz wsyp do moździerza i potłucz lekko, nie ucierając. Ziarenka pieprzu powinny być pokruszone, a nie starte.
  2. Mięso oczyść z błon i pokrój na cztery równej grubości steki. Pokruszony pieprz wysyp na talerzyk, następnie każdy ze steków obtocz w nim z obu stron, dociskając lekko dłonią.
  3. Rozgrzej patelnię z oliwą, steki smaż po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Gotowe steki zdejmij z patelni, przełóż na talerz i przykryj – pozostaw na kilka minut, aby mięso „odpoczęło”.
  4. W tym czasie na tej samej patelni przesmaż pokrojoną drobno szalotkę, następnie wlej wino i odparuj alkohol. Na koniec dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku. Gotowe steki podawaj z sosem.