Stek wołowy w kruszonym pieprzu - VIDEO

14


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
polędwica wołowa700 gramów
pieprz czarny ziarnisty1 opakowanie
oliwa4 łyżki
czerwone wino100 mililitrów
śmietana kremowa 2 łyżki
szalotka1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Pieprz wsyp do moździerza i potłucz lekko, nie ucierając. Ziarenka pieprzu powinny być pokruszone, a nie starte.
Krok 2
Mięso oczyść z błon i pokrój na cztery równej grubości steki. Pokruszony pieprz wysyp na talerzyk, następnie każdy ze steków obtocz w nim z obu stron, dociskając lekko dłonią.
Krok 3
Rozgrzej patelnię z oliwą, steki smaż po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Gotowe steki zdejmij z patelni, przełóż na talerz i przykryj – pozostaw na kilka minut, aby mięso „odpoczęło”.
Krok 4
W tym czasie na tej samej patelni przesmaż pokrojoną drobno szalotkę, następnie wlej wino i odparuj alkohol. Na koniec dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku. Gotowe steki podawaj z sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl