Przygotowanie |
Krok 1 |
Pieprz wsyp do moździerza i potłucz lekko, nie ucierając. Ziarenka pieprzu powinny być pokruszone, a nie starte. |
Krok 2 |
Mięso oczyść z błon i pokrój na cztery równej grubości steki. Pokruszony pieprz wysyp na talerzyk, następnie każdy ze steków obtocz w nim z obu stron, dociskając lekko dłonią. |
Krok 3 |
Rozgrzej patelnię z oliwą, steki smaż po 3-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Gotowe steki zdejmij z patelni, przełóż na talerz i przykryj – pozostaw na kilka minut, aby mięso „odpoczęło”. |
Krok 4 |
W tym czasie na tej samej patelni przesmaż pokrojoną drobno szalotkę, następnie wlej wino i odparuj alkohol. Na koniec dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku. Gotowe steki podawaj z sosem. |