Stek wołowy w winie i sosie grzybowym

7


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
polędwica wołowa400 gramów
czerwone wino150 mililitrów
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr1 opakowanie
woda1 szklanka
pieczarki300 gramów
śmietana1 szklanka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 łyżeczka
sól morska1 łyżka
olej2 łyżki
gałązka świeżego rozmarynu do dekoracji1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Oczyszczone z błon mięso pokrój w plastry szerokości 2cm. Każdy spłaszcz lekko dłonią i dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
Krok 2
Mięso grilluj po kilka minut z każdej strony, według upodobań co do stopnia wysmażenia.
Krok 3
Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
Krok 4
Gdy pieczarki się zarumienią, wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
Krok 5
Następnie wlej szklankę wody i śmietanę. Dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem i udekorowane gałązką świeżego rozmarynu. Doskonale smakują ze smażonymi ziemniakami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl