Stek wołowy w winie i sosie grzybowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 400 gramów
  • czerwone wino - 150 mililitrów
  • Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 1 szklanka
  • pieczarki - 300 gramów
  • śmietana - 1 szklanka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • sól morska - 1 łyżka
  • olej - 2 łyżki
  • gałązka świeżego rozmarynu do dekoracji - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone z błon mięso pokrój w plastry szerokości 2cm. Każdy spłaszcz lekko dłonią i dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą morską.
  2. Mięso grilluj po kilka minut z każdej strony, według upodobań co do stopnia wysmażenia.
  3. Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na oleju.
  4. Gdy pieczarki się zarumienią, wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
  5. Następnie wlej szklankę wody i śmietanę. Dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem i udekorowane gałązką świeżego rozmarynu. Doskonale smakują ze smażonymi ziemniakami.