Stek wołowy z puree z ziemniaków i kalafiora
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 400 gramów
  • ziemniaki - 1.2 kilogramów
  • kalafior - 500 gramów
  • mleko 1,5% tłuszczu - 1 szklanka
  • Flora ProActiv o smaku masła - 12 łyżeczek
  • sałata lodowa - 320 gramów
  • olej rzepakowy - 4 łyżeczki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowanego kalafiora połącz z ugotowanymi wcześniej ziemniakami i rozgniataj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji, dodając w międzyczasie mleko, Florę ProActiv o smaku masła (8 łyżeczek) i gałkę muszkatołową.
  2. Przyprawioną wg uznania porcję mięsa przyrządź na patelni grillowej. Przed podaniem ułóż na wierzchu łyżeczkę Flory ProActiv o smaku masła (4 łyżeczki).
  3. Umytą i poszarpaną sałatę polej odrobiną oliwy z dodatkiem przeciśniętego czosnku.