Stek z kalafiora - VIDEO
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • duży kalafior - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • sól morska - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • świeża natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • świeża mięta - 0.5 pęczków
  • orzechy włoskie - 30 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pokrój w całości na plastry grubości ok 2 cm.
  2. Zioła oraz orzechy posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej lekko oliwę i smaż steki z kalafiora. Powinny być dość mocno rumiane z każdej strony.
  4. Pod koniec smażenia dopraw kalafiora przyprawami Knorr oraz szczyptą soli.
  5. Dodaj do kalafiora masło oraz orzechy i podsmaż całość jeszcze kilka minut. Gotowe steki przełóż na talerz. Skrop masłem z patelni z przyprawami i orzechami. Posyp ziołami i podawaj.