| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Surowego świeżego kalafiora pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. |
| Krok 2 |
| Przygotuj deskę do krojenia. Natkę i bazylię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem lub kuchenną ściereczką. Zioła oraz orzechy drobno posiekaj. |
| Krok 3 |
| Na patelni rozgrzej lekko oliwę i smaż stek z kalafiora jeden po drugim. Stek z kalafiora z patelni powinien być dość mocno rumiany z każdej strony. Należy jednak uważać, by nie przypalić warzywa, bo wtedy zmieni swój smak. |
| Krok 4 |
| Pod koniec smażenia dopraw stek z kalafiora szczyptą soli i Przyprawą płatki chilli z wędzoną papryką Knorr. |
| Krok 5 |
| Do wstępnie obsmażonego kalafiora dodaj na patelnię 2 łyżki prawdziwego masła oraz orzechy włoskie i podsmaż całość jeszcze kilka minut. Gotowe steki z kalafiora przełóż na talerz. Skrop masłem z patelni z przyprawami i orzechami. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki i miętą. Gotowe! |