Stek z kalafiora - VIDEO

24


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
duży kalafior1 sztuka
majeranek1 łyżeczka
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr1 łyżeczka
sól morska1 łyżeczka
oliwa z oliwek4 łyżki
masło2 łyżki
świeża natka pietruszki0.5 pęczków
świeża mięta0.5 pęczków
orzechy włoskie30 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Surowego świeżego kalafiora pokrój na plastry grubości ok. 2 cm.
Krok 2
Przygotuj deskę do krojenia. Natkę i bazylię umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem lub kuchenną ściereczką. Zioła oraz orzechy drobno posiekaj.
Krok 3
Na patelni rozgrzej lekko oliwę i smaż stek z kalafiora jeden po drugim. Stek z kalafiora z patelni powinien być dość mocno rumiany z każdej strony. Należy jednak uważać, by nie przypalić warzywa, bo wtedy zmieni swój smak.
Krok 4
Pod koniec smażenia dopraw stek z kalafiora szczyptą soli i Przyprawą płatki chilli z wędzoną papryką Knorr.
Krok 5
Do wstępnie obsmażonego kalafiora dodaj na patelnię 2 łyżki prawdziwego masła oraz orzechy włoskie i podsmaż całość jeszcze kilka minut. Gotowe steki z kalafiora przełóż na talerz. Skrop masłem z patelni z przyprawami i orzechami. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki i miętą. Gotowe!
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl