Stek z łososia na szpinaku
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filety z łososia - 500 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1.5 łyżeczek
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • szpinak świeży lub mrożony - 450 gramów
  • masło lub margaryna - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • cebula - 0.5 sztuk
  • ząbek czosnku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia podziel na cztery porcje i posyp przyprawą Knorr.
  2. Doprawioną rybę smaż 2-3 minuty z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni.
  3. W tym czasie umyj dokładnie (lub rozmroź) szpinak i odsącz go. Na patelni z margaryną zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodaj szpinak. Smaż przez minutę.
  4. Sos Knorr połącz ze śmietaną i wlej do szpinaku. Wymieszaj wszystko dokładnie. Gdy tylko szpinak zgęstnieje, przełóż go na talerz. Podawaj z usmażonym łososiem. Potrawę możesz serwować z cząstką cytryny i ugotowanym ryżem.