Stek z pieczonym topinamburem
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • stek z rostbefu wołowego - 2 sztuki
  • Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
  • topinambur świeży - 400 gramów
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • olej - 100 mililitrów
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 1 łyżeczka
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżeczka
  • pieczarki z brązową skórką - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik na 185 stopni. Wyszoruj dokładnie karczochy i przekrój na pół. Podobnie przygotuj pieczarki. Cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek w plasterki.
  2. W naczyniu żaroodpornym ułóż topinambura, cebulę i czosnek. Skrop oliwą, posyp tymiankiem i rozmarynem Knorr i piecz przez 20 minut.
  3. W tym czasie steki wołowe skrop pozostałym olejem i posyp przyprawą do Grilla Knorr.
  4. Obsmaż mięsa na patelni. Jak warzywa się upieką dodaj mięso i piecz wszystko razem jeszcze 10 minut.
  5. Po upieczeniu połóż warzywa na talerzu i skrop je powstałym podczas pieczenia sosem. Mięso pokrój w paski i ułóż na warzywach. Od razu podawaj.