Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • steki z polędwicy wołowej - 4 sztuki
  • Sos Hellmann's Samba - 4 łyżki
  • pomidorki cherry - kilka sztuk
  • młode ziemniaki - 12 sztuk
  • ser gorgonzola - 4 plastry
  • musztarda Dijon - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • gałązka świeżego rozmarynu - 1 sztuka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce połącz musztardę, posiekany czosnek, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz. Przygotowaną marynatą posmaruj steki i odstaw w chłodne miejsce.
  2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój na połówki lub ćwiartki, skrop oliwą i oprósz ulubionymi przyprawami. Rozłóż je na pergaminie i piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 25 minut.
  3. Pod koniec pieczenia dołóż do ziemniaków pokrojone na połówki pomidorki.
  4. Zamarynowane steki smaż na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Pod koniec smażenia ułóż na każdym ze steków plaster sera i poczekaj, aż się roztopi.
  5. Gotowe steki wyłóż na talerz i polej sosem Hellmann’s Samba. Podawaj z upieczonymi warzywami. Całość udekoruj listkami bazylii. Takie danie możesz przygotować na domowym grillu.