Stek z polędwicy wołowej z serem gorgonzola

2


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
steki z polędwicy wołowej 4 sztuki
Sos Hellmann's Samba4 łyżki
pomidorki cherry - kilka sztuk
młode ziemniaki 12 sztuk
ser gorgonzola 4 plastry
musztarda Dijon1 łyżka
ząbek czosnku1 sztuka
gałązka świeżego rozmarynu1 sztuka
kilka listków świeżej bazylii
oliwa z oliwek50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
W miseczce połącz musztardę, posiekany czosnek, 2 łyżki oliwy oraz sól i pieprz. Przygotowaną marynatą posmaruj steki i odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój na połówki lub ćwiartki, skrop oliwą i oprósz ulubionymi przyprawami. Rozłóż je na pergaminie i piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 25 minut.
Krok 3
Pod koniec pieczenia dołóż do ziemniaków pokrojone na połówki pomidorki.
Krok 4
Zamarynowane steki smaż na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, w zależności od tego, jak bardzo wysmażone mięso lubisz. Pod koniec smażenia ułóż na każdym ze steków plaster sera i poczekaj, aż się roztopi.
Krok 5
Gotowe steki wyłóż na talerz i polej sosem Hellmann’s Samba. Podawaj z upieczonymi warzywami. Całość udekoruj listkami bazylii. Takie danie możesz przygotować na domowym grillu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl