Stek z tuńczyka
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • stek z tuńczyka z niebieska płetwą - 400 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 100 mililitrów
  • cukinia - 1 sztuka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • imbir świeży starty - 1 łyżka
  • sezam biały - 1 łyżka
  • sezam czarny - 1 łyżka
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • kolendra - 1 pęczek
  • por - 1 sztuka
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • czerwona papryczka chilli - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, aby nieco zmiękła delikatnie oprósz ja solą. Po kilku minutach gdy będzie już miękka opłucz w zimnej wodzie.
  2. Rybę pokrój w 3-4 cm grubości kostkę. Zamarynuj ją w sosie sojowym, posiekanej kolendrze. Następie wokół każdego kawałka zawiń cukinię a górę i dół zanurz w mieszance białego i czarnego sezamu.
  3. Na patelni wlej część Ramy. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  4. Rybę smaż po 2-3 minuty z każdej strony, po czym mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C na około 5 minut.
  5. W tym czasie na patelnię dolej pozostałą Ramę, rozgrzej ją. Podsmaż na niej pokrojonego kosteczkę pora, dodaj sos sojowy pozostały z marynaty ryby, olej sezamowy, starty imbir, odrobinę ostrej papryki, posiekane chili, sok z polówki cytryny. Tuńczyka podawaj polanego sosem.