Stek z tuńczyka

15


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
stek z tuńczyka z niebieska płetwą400 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak100 mililitrów
cukinia1 sztuka
sos sojowy2 łyżki
imbir świeży starty1 łyżka
sezam biały1 łyżka
sezam czarny1 łyżka
olej sezamowy1 łyżka
kolendra1 pęczek
por1 sztuka
cytryna0.5 sztuk
czerwona papryczka chilli1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, aby nieco zmiękła delikatnie oprósz ja solą. Po kilku minutach gdy będzie już miękka opłucz w zimnej wodzie.
Krok 2
Rybę pokrój w 3-4 cm grubości kostkę. Zamarynuj ją w sosie sojowym, posiekanej kolendrze. Następie wokół każdego kawałka zawiń cukinię a górę i dół zanurz w mieszance białego i czarnego sezamu.
Krok 3
Na patelni wlej część Ramy. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
Krok 4
Rybę smaż po 2-3 minuty z każdej strony, po czym mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C na około 5 minut.
Krok 5
W tym czasie na patelnię dolej pozostałą Ramę, rozgrzej ją. Podsmaż na niej pokrojonego kosteczkę pora, dodaj sos sojowy pozostały z marynaty ryby, olej sezamowy, starty imbir, odrobinę ostrej papryki, posiekane chili, sok z polówki cytryny. Tuńczyka podawaj polanego sosem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl