Przygotowanie |
Krok 1 |
Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, aby nieco zmiękła delikatnie oprósz ja solą. Po kilku minutach gdy będzie już miękka opłucz w zimnej wodzie. |
Krok 2 |
Rybę pokrój w 3-4 cm grubości kostkę. Zamarynuj ją w sosie sojowym, posiekanej kolendrze. Następie wokół każdego kawałka zawiń cukinię a górę i dół zanurz w mieszance białego i czarnego sezamu. |
Krok 3 |
Na patelni wlej część Ramy. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. |
Krok 4 |
Rybę smaż po 2-3 minuty z każdej strony, po czym mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C na około 5 minut. |
Krok 5 |
W tym czasie na patelnię dolej pozostałą Ramę, rozgrzej ją. Podsmaż na niej pokrojonego kosteczkę pora, dodaj sos sojowy pozostały z marynaty ryby, olej sezamowy, starty imbir, odrobinę ostrej papryki, posiekane chili, sok z polówki cytryny. Tuńczyka podawaj polanego sosem. |