Steki rybne
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z halibuta - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • ogórek zielony - 1 sztuka
  • banan - 1 sztuka
  • nasiona kolendry - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • świeży imbir - 2 cm kawałek - 1 sztuka
  • Chili z Indii Knorr - 1 łyżeczka
  • masło orzechowe - 2 łyżki
  • mleko 0,5% tłuszczu - 0.5 szklanek
  • mleko kokosowe - 0.5 szklanek
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • skórka z połowy cytryny - 1 łyżeczka
  • olej sezamowy - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banana, przekrój w poprzek i wzdłuż na 4 części. Ogórka pokrój w kostkę, a imbir posiekaj.
  2. Połącz przyprawy z chilli, dodaj przyprawę Knorr i rozdrobnij wszystko w moździerzu. Przygotowaną mieszanką posyp banana i rybę. Zostaw resztę mieszanki na później. Podsmaż kawałki banana na oleju z obu stron przez około 3 minuty. Następnie przełóż na talerz.
  3. Kolejno podsmaż rybę przez około 4 minuty z każdej strony. Filety przełóż na talerz obok bananów i trzymaj w cieple.
  4. Na patelnię dodaj masło orzechowe, a następnie powoli dodaj mleko, mleczko kokosowe oraz pozostałą mieszankę przypraw i chilli. Dobrze wymieszaj i podgotuj przez około 5 minut, by zredukować i zagęścić sos.
  5. Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć na nią ogórka i imbir, wlej olej sezamowy oraz sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj i nałóż na rybę. Podawaj z ryżem jaśminowym.