Steki rybne

17


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
filet z halibuta2 sztuki
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
ogórek zielony1 sztuka
banan1 sztuka
nasiona kolendry1 łyżka
kmin rzymski1 łyżka
świeży imbir - 2 cm kawałek1 sztuka
chili mielone1 łyżeczka
krem orzechowy2 łyżki
mleko 0,5% tłuszczu0.5 szklanek
mleko kokosowe0.5 szklanek
sok z cytryny3 łyżki
skórka z połowy cytryny1 łyżeczka
olej sezamowy3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Obierz banana, przekrój w poprzek i wzdłuż na 4 części. Ogórka pokrój w kostkę, a imbir posiekaj.
Krok 2
Połącz przyprawy z chilli, dodaj przyprawę Knorr i rozdrobnij wszystko w moździerzu. Przygotowaną mieszanką posyp banana i rybę. Zostaw resztę mieszanki na później. Podsmaż kawałki banana na oleju z obu stron przez około 3 minuty. Następnie przełóż na talerz.
Krok 3
Kolejno podsmaż rybę przez około 4 minuty z każdej strony. Filety przełóż na talerz obok bananów i trzymaj w cieple.
Krok 4
Na patelnię dodaj masło orzechowe, a następnie powoli dodaj mleko, mleczko kokosowe oraz pozostałą mieszankę przypraw i chilli. Dobrze wymieszaj i podgotuj przez około 5 minut, by zredukować i zagęścić sos.
Krok 5
Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć na nią ogórka i imbir, wlej olej sezamowy oraz sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj i nałóż na rybę. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl