Steki wieprzowe z warzywami z woka
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy - 400 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 3 łyżki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • groszek cukrowy - 150 gramów
  • świeży imbir - 10 gramów
  • chiński sos Hoisin - 80 mililitrów
  • olej do smażenia - 4 mililitry
  • kolendra - 0.25 pęczków
  • papryka - 1 sztuka
  • ryż długoziarnisty - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni bez tłuszczu ułóż bakłażana pokrojonego w plastry. Smaż go po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ostudź i pokrój w grube paski przypominające wielkością frytki.
  2. Schab pokrój w grube paski i oprósz obficie Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste. Dodaj starty imbir i 2 łyżki oleju.
  3. Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, a następnie wrzuć paprykę pokrojoną w grube słupki i cebulę pokrojoną w plastry. Smaż chwilę, aż cebula zacznie robić się szklista. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta.
  4. Dodaj bakłażana, groszek i sos Hoisin. Pod koniec smażenia dodaj listki kolendry. Całość dokładnie wymieszaj podrzucając składniki w sosie. Gotową wieprzowinę podawaj z ryżem.