Steki wołowe z pieczarkami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • steki z antrykotu - 4 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 3 łyżki
  • pieczarki - 500 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 1 pęczek
  • żółtko - 1 sztuka
  • gęsta śmietana - 150 gramów
  • oliwa do smażenia - 4 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • ser gruyer - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Steki skrop oliwą i oprósz obficie 2 łyżkami przyprawy do mięs. Obsmaż po minucie z każdej strony na grillowej patelni. Po czym steki przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
  2. Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w piórka i podsmaż razem na rozgrzanym tłuszczu. Śmietanę wymieszaj z żółtkiem, wlej na patelnię, dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku pozostała Przyprawą do mięs oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
  3. Na obsmażone steki nałóż przygotowane grzyby. Całość posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika nastawionego na górna grzałkę. Piecz przez 4 do 7 minut w zależności od grubości steków oraz od tego jak wysmażone mięso lubisz.