Steki wołowe z pieczarkami

23


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
steki z antrykotu4 sztuki
Przyprawa do mięs Knorr3 łyżki
pieczarki500 gramów
cebula dymka ze szczypiorkiem1 pęczek
żółtko1 sztuka
gęsta śmietana150 gramów
oliwa do smażenia4 łyżki
pieprz czarny mielony1 szczypta
ser gruyer150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Steki skrop oliwą i oprósz obficie 2 łyżkami przyprawy do mięs. Obsmaż po minucie z każdej strony na grillowej patelni. Po czym steki przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Krok 2
Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w piórka i podsmaż razem na rozgrzanym tłuszczu. Śmietanę wymieszaj z żółtkiem, wlej na patelnię, dodaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku pozostała Przyprawą do mięs oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Krok 3
Na obsmażone steki nałóż przygotowane grzyby. Całość posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika nastawionego na górna grzałkę. Piecz przez 4 do 7 minut w zależności od grubości steków oraz od tego jak wysmażone mięso lubisz.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl